
Gnocchi alla Romana
Det är en typisk rätt i Lazio och på svenska heter rätten ”Gnocchi på romerskt vis”. Det är en ”primo” – det vill säga första rätten som serveras efter aperitivo (fördrink) och antipasto (förrätt) och innan secondo (kött/fisk), dolce (efterrätt), espresso och slutligen digestivo (stark dryck). De vet verkligen hur man ställer till med middag i Italien! Originalrätten har inte brynt salviasmör, men herregud vad gott det är med brynt salviasmör till.
250 g mannagryn
1 l mjölk
100 g riven Granarolo Quattrocento
40 g riven Granarolo Quattrocento
50 g smör
2 äggulor
muskotnöt
salt & peppar
40 g smält smör
Brynt salviasmör
150 g smör
1 kruka färsk salvia
Gör så här
Sätt ugnen på 180 ⁰C.
Häll mjölken i en rymlig kastrull och värm den tillsammans med salt, peppar och riven muskot.
När det börjar koka häller du i mannagrynen. Rör kontinuerligt, gärna med en ballongvisp, för att undvika klumpar.
Ta av kastrullen från plattan när smeten tjocknat, lägg i 50 g smör och rör tills smeten är slät.
Tillsätt äggulor, 100 g riven Quattrocento och blanda.
Häll den fortfarande varma smeten på en oljad plåt och bred ut den med baksidan av en sked som är fuktad med vatten tills tjockleken blir 1 cm. Låt svalna.
Stek under tiden några hela salviakvistar i 2-3 matskedar smör.
Tag ut rundlar på 4 cm med ett kakmått eller ett glas.
Lägg rundlarna i en välsmord form. De ska överlappa varandra något. Pensla gnocchin med salviasmöret, täck med 40 gram grovriven Quattrocento och toppa med de hela salviakvistarna.
Gratinera i den varma ugnen i 15 minuter och under grillen i 5 minuter på högsta värme.
Nu är det dags att fixa det brynta salviasmöret. Lägg resterande smör och den färska salvian (hela kvistar) i en kastrull eller liten stekpanna.
Smält smöret på hög värme, vispa hela tiden. Det brukar vara klart när det slutar bubbla och fått en nötig doft som påminner om smörkola – med salvia i.
Servera gnocchin riktigt varm och låt var och en toppa sin portion med salviasmöret och de krispiga salviabladen.