Granarolo_Taleggio_Zucchinirisotto2.jpg

Örtig zucchinirisotto med Taleggio

En klassisk italiensk risotto med zucchini och örter som blir extra krämig och smakrik av den italienska osten Taleggio som rörs i mot slutet. Bellissimo!

4 personer
45 minuter

– 4 schalottenlökar
– 1 msk smör
– 4 dl risottoris (Carnaroli eller liknande)
– 1 medelstor zucchini
– 2 dl vitt vin
– 1 l grönsaksbuljong
– 1 Granarolo Taleggio, á 200 g
– färsk rosmarin
– salt & peppar

Gör så här

Skala och finhacka schalottenlöken, skär zucchinin i mindre bitar.

Stek löken mjuk i en klick smör, men pass på – den ska inte få färg. Addera riset och fräs på medelvärme tills det börjar bli genomskinligt. Tillsätt vinet och låt det koka in i riset under omrörning.

Koka samtidigt upp 1 liter grönsaksbuljong i en separat kastrull. Tillsätt lite mindre än hälften av buljongen till riset och koka under omrörning tills riset har sugit upp all vätska. Fortsätt sedan att mata ditt ris med lite buljong i taget och röra om hela tiden tills du fått en krämig konsistens och riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd. Gå i med din finhackade zucchini, rör om och låt den bli varm men den ska inte tillagas helt mjuk utan ha lite stuns. Ta av från värmen.

Skär Granarolo Taleggio i bitar, rör ner osten i risotton och låt smälta helt. Smaka av med salt, peppar och finhackad rosmarin.

Lägg risotton i fyra skålar och toppa varje portion med lite finriven zucchini och rosmarin. Servera direkt.