Liggande-bilder-Granarolo-Stracchino-Louise-Laurenius1.jpg

Focaccia di Recco

Focaccia di Recco är både lätt att göra och smakar fantastiskt. Underbar att äta som den är eller att servera som en del av din aperitivo. Du behöver endast ett fåtal ingredienser och lite muskler när du knådar degen. Tänk på att använda ett starkt mjöl som kan binda mycket vätska. Då blir det lättare att kavla degen tunn. Bellissimo!

1 plåt
110 minuter

– 3 Granarolo Stracchino, à 170 g
– 500 g vetemjöl (gärna Manitoba)
– 260 ml ljummet vatten
– 1 msk olivolja (plus lite till servering)
– 0,5 msk salt
– flingsalt

Salamoia
– 3 msk vatten
– 1 msk olivolja
– 1 tsk salt

Gör såhär

Blanda mjöl, salt, olivolja och vatten i en skål och rör om med en gaffel. Fortsätt sedan att knåda degen tills den går ihop och är smidig att arbeta med. Det tar cirka 15 minuter för hand. Lägg degen i en skål, täck med plastfolie och låt den vila 1 timme i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 250°C över/undervärme. Pensla en ugnsplåt med olivolja.

Dela degen i två delar, den ena lite större än den andra. Kavla ut den större delen så tunt du kan. Sträck ut degen över plåten och fäst den i plåtens kanter. Klicka ut Granarolo Stracchino över hela degen. Kavla ut nästa degbit lika tunt och lägg den som ett lock ovanpå osten. Gör små hål i den övre degen för hand för att släppa ut luft och vätska.

Salamoia: blanda ihop vatten, olivolja och salt i en skål. Pensla hela ytan med salamoia och grädda mitt i ugnen 12-15 minuter eller tills den fått en gyllenbrun färg.

Ringla över lite olivolja och strö över flingsalt när du tagit ut din Focaccia di Recco från ugnen.