Granarolo_Gorgonzola_Dolce_GnocchiQuattroFormaggi_2023.jpg

Gnocchi Quattro Formaggi

Italiensk favorit i vardagstappning. Klassisk gnocchi i ostsås med fyra sorters ostar! Det går snabbt om du använder färdig gnocchi. Vill du göra gnocchin från grunden? Meravigliosa! Se våra tips längre ner.

4 personer
45 minuter

2 paket gnocchi, à 500 g
2,5 dl vispgrädde
1 paket Granarolo Gorgonzola Dolce (200 g)
100 g Granarolo Quattrocento
100 g Emmentalerost
100 g Taleggio
Salt och peppar

Gör så här

Vi börjar med osten. Skär bort kanterna på Taleggion och dela sedan Taleggion och Granarolo Gorgonzola Dolce i mindre kuber. Riv Granarolo Quattrocento och Emmentaler grovt. Ställ åt sidan.

Värm grädden i en kastrull, den ska bli varm men ej koka. Tillsätt all ost och låt sjuda på låg värme tills all ost har smält till en len och krämig sås. Rör om då och då.

När ostsåsen är nästan klar kokar du rikligt med vatten, saltar generöst och lägga i gnocchin. Gnocchin stiger upp till ytan när den är klar (det tar knappt en minut). Lyft upp dem med en hålslev och lägg direkt i ostsåsen. Blanda försiktigt, smaka av med salt och peppar. Klart!

Häll upp den krämiga ostdrömmen i fyra djupa skålar och servera direkt.

 

Vill du göra egna gnocchi?

Skala 700 g mjölig potatis, skär i bitar och koka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna. Pressa potatisbitarna i en potatispress och blanda sedan i 1 ägg och 0,5 tsk salt. Tillsätt 2-3 dl vetemjölet och arbeta ihop en deg. Stjälp ut degen på en mjölad arbetsbänk. Dela den i små munsbitar som du formar till små längder eller bollar, ca 2 cm i diameter. Tryck till bitarna lite lätt med en gaffel.