Krämig kantarellpasta med Quattrocento
Svamp i krämig ostsås med pasta är aldrig fel. Visste du att även italienarna älskar gula kantareller och att de växer vilt i Italien? Har du inga kantareller använder du valfri annan svamp , och det går jättebra att använd torkad eller förvällda kantareller om det inte är säsong. Blir jättegott det också.
1 paket cavatappi, 500 g
500 g svamp: trattkantarell, gul kantarell, skogschampinjon
3 msk smör
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
3 msk olivolja
1 dl vitt vin
1-2 dl pastavatten
1 paket Granarolo Mascarpone, 250 gram
1 msk honungsdijon
1 kruka persilja, finhackad
Granarolo Quattrocento
Gör så här
Sätt på pastavattnet. Tips: räkna med 1 liter vatten och 10 g salt per 100 gram pasta.
Finhacka gul lök och vitlök. Bryn löken i olja på svag värme tills den är mjuk och blank, den ska ej få färg. Lägg över på en tallrik.
Grovhacka svampen och torrstek i varm panna tills all vätska släppt. Använder du torkad svamp tar du cirka 100 g som du låter ligga i varmt vatten 15 minuter och sen kramar ur innan den hackas och läggs i pannan.
Tillsätt smör och krydda upp med salt och svartpeppar.
Lägg tillbaks löken i pannan med svampen och häll på vinet, låt koka ihop.
Koka pasta enligt anvisning på förpackningen, ta av den när den är al dente med lite tuggmotstånd kvar.
Medan pastan kokar rör du ner Mascarpone i svampfräset. Justera såsen till önskad tjocklek med pastavatten som du tar från pastan som kokar.
Smaka av med honungsdijon, salt och svartpeppar.
När pastan är klar häller du av vattnet och rör ner pastan i pannan med kantarellsåsen tillsammans med finhackad persilja.
Servera direkt i fyra djupa tallrikar och toppa rikligt med riven Granarolo Quattrocento och nymalen svartpeppar samt lite färsk persilja.