bild_pasaratt_fri.jpg

Orecchiette alle Cime di rapa

Cime di rapa, en italiensk delikatess från Puglia med sin karakteristiska bitterhet passar perfekt med den lokala favoritpastan Orecchiette toppad med Pangrattato och len Burratine (får du inte tag på Cime di rapa går det bra med broccolini).

4 portioner
30 minuter

– 2 frp Granarolo Burratine, á 150 g
– 300 g Cime di rapa eller broccolini
– 400 g Orecchiette (torkad)
– 2 msk salt till pastavattnet

Pangrattato
– Ca 200 g dagsgammalt bröd
– 2 vitlöksklyftor, finriven
– 4 msk olivolja
– 1 nypa chiliflakes
– 4 sardellfiléer
– salt & svartpeppar

Gör såhär

Pangrattato

Smula eller riv brödet. Hetta upp olivolja och lägg i sardellerna, vitlök och chiliflakes. Fräs någon minut under omrörning så sardellerna smälter. Tillsätt brödsmulorna tills de fått färg och är krispiga, ställ åt sidan.

Skär eller bryt Cime de rapa i bitar. Ta bort de hårda stjälkarna men behåll blad och buketter.

Koka upp rikligt med saltat vatten.

Koka Cime di rapa i ca 10 minuter, ta ur med hålslev och lägg åt sidan. Koka pastan i samma vatten efter anvisningar på paketet.

Häll av pastan i ett durkslag när pastan är al dente och lägg tillsammans med Cime di rapa i sardelloljan. Ställ på medelvärme, blanda ordentligt.

Servera på fyra tallrikar och toppa med en Burratine.

 

Hembakad Orecchiette

4 portioner
tillagningstid: 50 min

– 6 dl durumvete
– ca 2 dl varmt vatten

Lägg mjölet i en liten hög på din bänk. Gör en grop i mitten och tillsätt hälften av vattnet. Arbeta in vattnet i mjölet och fortsätt att tillsätta en liten mängd i taget tills du har en ganska torr deg som ändå håller ihop, knåda sedan 10 min så den blir smidig och elastisk. Plasta och låt stå i ca 30 min.

Dela degen i bitar och rulla till cirka 1 cm tjocka korvar och skär dem i cirka 1 cm långa bitar. Använd tummen eller tryck en knivsudd mot kanten på biten samtidigt som du drar kniven mot dig. Tryck hårt, först nedåt och sen emot dig. När du fått en snäckliknande pastabit vänder du den ut och in på tummen. Lägg på en mjölad bricka och fortsätt med resten av degen.

Låt pastan torka en stund på mjölad bricka. Koka i 3 minuter i rikligt saltat vatten.