Orecchiette-Louise-Laurenius.jpg

Orecchiette med broccoli

Följ med på en smakresa till Burratans hemvist, Puglia! Testa den typiska pastasorten Orecchiette med broccoli och Burratine. Sen är det nästan som att du befinner dig nere på den syditalienska klacken!

2 portioner
70 minuter

-200 g durumvete
-100 g rumstempererat vatten
-1 nypa salt

Pangrattato
-2 skivor dagsgammalt bröd
-1 msk olivolja

Sås
-75 g pancetta
-150 g broccoli
-1 vitlöksklyfta

Topping
-2 Granarolo Burratine
-salt och svartpeppar

Gör såhär

Häll durumvetet i en hög på bakbordet. Salta. Gör en grop i mitten av högen och häll ner vattnet. Arbeta in vattnet i degen med hjälp av en degskrapa och dina händer. Degen behöver knådas i cirka 10 minuter för att bli smidig att arbeta med. Låt vila under en bakduk i cirka 15 minuter.

Gör pangrattaton under tiden. Mixa dagsgammalt bröd i en mixer tills det blir grovhackat. Har du inget dagsgammalt bröd kan du använda panko istället. Rosta brödet/pankon i en torr stekpanna tills det fått lite färg. Häll sedan ner olivolja och låt brödet bli krispigt. Häll av på en tallrik med hushållspapper.

Skär loss en bit av degen med en degskrapa. Rulla ut degen till en korv, cirka 1 cm tjock. Skär bitar av korven, cirka 1 cm breda. Forma Orecchiette med hjälp av en kniv. Placera kniven i 45 graders vinkel ovanpå en pastabit. Dra försiktigt kniven mot dig samtidigt som du trycker ner mot pastabiten. Vänd sedan biten ut och in för att forma en pasta som liknar ett litet öra (därav namnet – orecchiette = litet öra).

Sätt på en kastrull med pastavatten.

Ta bort lite av svålen på pancettan och skär i mindre bitar. Dela broccolin i mindre buketter. Skala vitlöksklyftan. Lägg ner allt i en stekpanna och stek tills pancettan blivit krispig och broccolin mjuknat. Ta upp hälften av broccolin och lägg ner i en bunke tillsammans med 0,5 dl pastavatten. Mixa slät med en stavmixer och häll sedan tillbaka broccolisåsen i stekpannan. Sänk värmen och späd eventuellt med pastavatten om du behöver göra såsen lösare i konsistensen.

Koka Orecchiette i kastrullen. De är klara när de flyter upp mot ytan. Ta upp dem med en hålslev och lägg ner i stekpannan. Rör om så att all pasta täcks med sås.

Häll upp i djupa tallrikar. Toppa med Burratine samt ditt ströbröd. Avsluta med några varv med svartpepparkvarnen.