Pizzadeg.jpg

Pizzadeg Napoli

En riktigt bra pizzadeg behöver tid, och massor med kärlek. Här kommer ett äkta napolitanskt pizzadeg recept. Är det brådis, ta en genväg och köp färdig pizzadeg.

6 pizzor
4 dagar

– 1000 g Tipo 00 mjöl
– 665 g kallt vatten
– 0,35 g färsk jäst (storlek som en ärta)
– 30 g salt

Gör såhär

Blanda mjöl, vatten och jäst i en köksassistent, kör med degkrok på medelhastighet i sju minuter. Lägg i salt och kör vidare på låg hastighet i sju till nio minuter tills degen är smidig och slät. Täck bunken med en jäsduk/plastfolie och låt vila 15 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bord och forma degen genom att vika den på mitten några gånger tills du har en stor, rund boll. Lägg degen i en stor plastbehållare med lock och jäs i rumstemperatur (helst inte över 20 grader) i 16 timmar.

Ta ut degen och måtta upp bitar på 265-280 g (för pizzor i uteugn) eller 230 g (för pizzor i vanlig ugn).

Forma varje deg genom att vika den på mitten några gånger tills du har en rund boll. Pizzatips! Vill du ha riktigt runda och fina pizzor lägger du degbollarna i individuella runda plastlådor med lock, ha i en droppe olivolja i botten innan du lägger i degen så blir det lättare att ta ut den. Låt degen jäsa i kylskåp ytterligare 28 timmar.

Ta ut degen 1-2 timmar innan det är dags att baka pizzorna.