Ricotta al forno al limone
Italiens svar på cheesecake. Men ändå helt, helt annorlunda om du frågar italienarna själva. Ugnsbakad Ricotta smaksatt med citron. Mums!
Kakan
– 4 ägg
– 170 g florsocker
– 3 Granarolo Ricotta, á 250 g
– 2 citroner
– 1/2 tsk vaniljpulver
– 1 nypa flingsalt
– 120 ml vispgrädde
– 200 g potatismjöl
Kanderade citroner
– 2 citroner
– 3 dl strösocker
– 1 ½ dl vatten
Gör så här
Kanderade citroner: tvätta citronerna noga. Skär dem i tunna skivor, cirka 2-3 mm tjocka. Häll strösocker och vatten i en kastrull och låt koka tills sockret löst sig. Lägg ner citronerna och sjud på medelvärme i 20-30 minuter tills sockerlagen tjocknat. Låt svalna.
Kaka: sätt ugnen på 170°C. Separera äggen. Vispa vitorna till ett fast skum. Häll ner florsocker och Ricotta i skålen med äggulor och vispa till en smet. Riv ner skalet från två citroner och pressa ner saften. Smaksätt med vaniljpulver och flingsalt. Vispa ner grädden. Tillsätt potatismjöl och vispa igen. Slutligen vänder du ner de vispade äggvitorna med en slickepott, försiktigt så att luften inte försvinner.
Lägg bakplåtspapper i botten på en springform (22-24 cm i diameter). Lägg de kanderade citronskivorna på pappret i formen och häll på smeten. Baka kakan i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Pass på så den inte är inne för länge, då blir den lätt torr. Ta ut och låt svalna. Vänd kakan upp och ner på ett fat. Pudra över florsocker och servera.
Tips! Du kan göra kakan en dag i förväg och förvara i kylen.