Granarolo Tomatpasta Quattrocento

Pasta med färska tomater och Quattrocento

En verkligt klassisk pastarätt som tillagas med ingredienser som ofta finns i skafferiet – snabb, enkel och magisk god. Tricket är att fräsa chilin med tomaterna och att använda pastavattnet i såsen. Pastavattnet gör så att såsen tjocknar och ger smak. Sen toppar du med valfri mängd Quattrocento.

4 personer
20 minuter

400 g spaghetti eller bucatini (tjock spaghetti med hål i)
400 g färska körsbärstomater, gärna ekologiska som smakar mycket mer
2 vitlöksklyftor
chili
extra Virgin olivolja
granarolo Quattrocento
salt
hackad bladpersilja

Gör så här

Koka upp pastavattnet, det ska vara rikligt med vatten (1 liter per 100 gram pasta) och salta generöst (1/2 msk per liter vatten) när pastavattnet har börjat koka.

Koka pastan ”al dente”, dvs pastan ska ha en lite kärna kvar. Eftersom du ska röra ner pastan i en varm sås så kan du koka den 1-2 minuter kortare än vad som står på paketet, då brukar det bli perfekt vid servering.

Tips: gör som italienarna, ta för vana att smaka på din pasta under tillagningen och gå inte enbart på antal minuter pastan ska koka enligt förpackningen.

Hur ”al dente” du föredrar din pasta är en smaksak, men det är en stor skillnad i ätupplevelse om du får en pasta som är perfekt enligt din preferens jämfört med pasta som har kokat för kort eller för länge.

Spar 2-3 dl pastavattnet när du häller av vattnet.

Fräs vitlök och chili efter smak i lite olivolja, tillsätt körsbärstomaterna delade i halvor och en slev kokvatten från pastan.

Låt tomaterna puttra ett par minuter så att de mjuknar.

Blanda den avrunna pastan med tomatsåsen, lite olja, en slev kokvatten från pastan och hackad bladpersilja.

Värm snabbt på spisen någon minut så att hela rätten tar smak.

Strö över rikligt med riven Quattrocento vid servering.