Vitlöks- & Quattrocentopasta
En vitlöksdoftande och riktigt krämig pasta med knaperstekt pancetta och persilja. Pricken över i:et är italienska hårdosten Granarolo Quattrocento.
400–500 g spaghetti
1 dl riven Granarolo Quattrocento
250 g Granarolo Mascarpone
2–3 vitlöksklyftor
2 msk smör
1–2 msk grönsaks- eller kycklingfond
1,5 dl pastavatten
160 g pancetta
1/2 dl finhackad persilja
Gör så här
Koka upp pastavattnet, salta rikligt. Koka pastan al dente enligt anvisning på förpackningen.
Finhacka vitlöken och fräs mjuk i smör. Tillsätt Granarolo Mascarpone och fond. Låt koka till en krämig sås. Rör ner riven Granarolo Quattrocento och finhackad persilja. Smaka av med nymalen svartpeppar och lite salt.
Skär pancettan i kuber och knaperstek i panna. Lägg upp på ett fat med hushållspapper.
Tillsätt pastavatten i såsen till önskad konsistens. När pastan är klar, häll av vattnet och blanda ner pastan i såsen.
Servera den krämiga pastan på fyra tallrikar. Toppa med knaperstekt pancetta, riven Quattrocento och finhackad persilja.
Tips: du gör enkelt rätten vegetarisk genom att använda grönsaksfond och hoppa över pancettan.