Puglia och dess matkultur
Puglia ligger på den italienska stövelns häl. Den soliga regionen är känd för rika kulturarv, charmiga byar, en av de vackraste kustlinjerna i Italien samt sin förkärlek till mat.
De lokala smakerna är en riktig fest för smaklökarna med Burrata, taralli, orecchiette, färska skaldjur och saftiga oliver som ackompanjeras av några av Italiens mest uppskattade viner. De ljuvliga dofterna av färsk pasta och lokala örter sveper genom de smala gränderna och bjuder in till kulinariska upplevelser. Den i särklass vanligaste primon är Orecchiette alle cime di rapa, och många följer gärna upp med Bombette Pugliesi som secondi.
Vi frågade italienälskaren Louise Laurenius om vad man ska äta i Puglia
Jag skulle säga Burrata, orecchiette, taralli, cime di rape, focaccia Pugliese och såklart fisk och skaldjur… Under mina två reser till Puglia har jag befunnit mig längre söderut på klacken, i ett område som kallas Salento. Här är det aldrig långt till havet, vilket också speglar sig i maten. Det serveras otroligt mycket fisk och skaldjur på restaurangerna. Små fiskebåtar ligger och guppar i hamnarna. Gubbarna metar vid kajen när man beger sig ut på morgonpromenaden. Jag men ni hör ju – essensen av la bella vita.
Burrata är från Puglia
Enligt legenden skapades den första Burratan i början på 1900-talet som ett sätt för bönderna i Puglia att ta tillvara på resterna från Mozzarellatillverkningen. Man fyllde helt enkelt ett Mozzarellahölje med remsor av Mozzarella blandat med grädde (stracciatella) – Burratan var född och inget gick till spillo. Idag sker mycket av världens Burratatillverkning just här, även Granarolos Burrata och Burratine tillverkas i Puglia.
”Det fina med Burrata är att den är fulländad i sin renaste form – och det är rätt synonymt med det italienska köket. Man håller rätterna enkla och satsar på råvaror av hög kvalitet. Av just den anledningen äter man i Puglia främst Burrata färsk som den är, utan att tillaga den.” Louise Laurenius
Alltid Olivolja Extra Vergine
Puglia är en av Italiens största olivoljeproducerande regioner och här lagar man i princip all mat med Olivolja Extra Vergine, vilket man faktiskt inte gör i hela Italien där även raffinerad olivolja och smör används. Och man köper inte hem små 1 liters-flaskor, nej, här köper man dunkar!
Det är pastan som är grejen
Pasta är erkänt självklar i det italienska köket. I södra Italien och Puglia är pastaserveringen dessutom måltidens viktigaste servering och det man verkligen ser fram emot. Därefter dukas en mindre kött- eller fiskrätt fram. Jämfört med våra serveringar är pastan huvudrätten och kött/fisk lite som en förrätt, så bak-och-fram liksom.
Det lokala porslinet
Från Puglia har vi också fått det karaktäristiska prickiga porslinet. Det kallas Spruzzi, vilket kommer från det italienska verbet spruzzare som betyder stänka. Stänkmålat porslin är en hantverkstradition som är typisk för regionen. Denna teknik innebär att färgen slumpmässigt stänks på keramiken för att ge den en unik och individuell karaktär. Den traditionella tekniken har blivit en viktig del av regionens kulturella arv och representerar en lång historia av keramiktillverkning i området.
Några oskrivna regler i det italienska köket
Italienarna är otroligt PK när det kommer till när och hur man får dricka cappuccino. Ni har säkert hört att man inte får dricka det efter klockan 11, men vet ni egentligen varför? Jo cappuccinon anses vara en frukostdryck för att den innehåller så pass mycket mjölk att man tycker det är en hel rätt i sig. Ungefär som vår mjölk med flingor (fast utan flingorna). Den konsumeras oftast tillsammans med en enkel croissant eller brioche som man doppar i kaffet, till frukost.
En annan sak ni kan göra för att smälta in mer med italienarna under ert besök i Italien är att inte äta upp brödet som ofta ställs fram på bordet vid måltidens början. Det brödet är inte till för att doppa i olja i väntan på maten, utan snarare för att suga upp det sista av såsen på tallriken. Det kallas fare la scarpetta, ”att göra en liten sko”, för att någon fantastisk italienare back in the days tyckte att brödet tog formen av en sko.
En sista oskriven regel vid det italienska middagsbordet är att alltid servera lång pasta (som spaghetti och tagliatelle) med endast en gaffel. Kniven är naturligtvis en big no-no – men även skeden som vi brukar skruva gaffeln i här hemma, anses vara onödig. Gaffeln ska skruvas mot tallriken, och därmed basta.