tom-podmore-A55SWcTBy6g-unsplash.jpg

Södra hjärtat av Italien – Napoli

Napoli, eller Neapel på svenska, är en livlig kuststad i södra Italien, belägen vid foten av vulkanen Vesuvius. Staden är känd för sin rika historia, sitt pulserande gatuliv och sin betydande roll i italiensk kultur. Här föddes enligt legenden pizzan och regionens matkultur präglas av enkla, men smakrika råvaror som färska tomater från Vesuvius sluttningar, lokal olivolja och havets skatter.

Napoli är Italiens näst största stad och ligger i Golfo di Napoli, Napolibukten, med utsikt över den vackra blå kusten. Staden har mycket att erbjuda och har självklart några ”du-får-inte-missa” sevärdheter, däribland den aktiva vulkanen Vesuvius som ligger strax söder om Napoli. Två antika underverk att besöka är Pompeji och Herculaneum.

Pizzahuvudstaden – Napoli

Om du som oss älskar pizza känner du säkert till den napolitanska pizzan som sägs vara den mest autentiska pizzan i världen.

Pizza har ätits i alla tider men enligt legenden föddes pizzan då napolitanaren Raffaele Esposito 1889 skapade den idag klassiska Margheritan till drottning Margherita av Savoyen. Inspirerad av den italienska flaggan Il Tricolore toppade han pizzan med basilika, Mozzarella och tomat. Drottningen sägs ha älskat pizzan och den fick därför hennes namn.

Det napolitanska pizzahantverket är UNESCO-skyddad som immateriellt kulturarv. Det finns även en organisation: Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), som grundades 1984 och certifierar pizzabagare enligt traditionen för att säkerställa att pizzaiolos följer hantverkstraditionerna och serverar den autentiska napolitanska pizzan.

Lyckas med napolitansk pizza

Napolitansk pizza kännetecknas av en tunn botten i mitten och en puffig, lite sotad kant. Tips för att lyckas med din napolitanska pizza:

Degen: görs på mjöl, vatten, salt och jäst och behöver lång jästid. Här har du vårt recept på en napolitansk pizzadeg.

Ingredienser: här används bara de bästa ingredienserna av hög kvalitet, tänk färre och värre. Grunden är en smakrik tomatsås av italienska tomater och Mozzarella. Från början var det främst Buffelmozzarella (Mozzarella di Bufala) men idag används ofta vanlig Mozzarella (Fior di Latte) och de som vill säkra en krispig botten använder pizzamozzarella. När den är gräddad toppar du med färsk basilika och ringlar över lite Extra jungfruolivolja.

Gräddning: för att kvala in som en napolitansk ska pizzan gräddas i en vedeldad ugn med riktigt hög temperatur, 430-485°C. Det tar bara 60-90 sekunder för pizzan att bli klar.

Rätt ost på rätt plats, för en perfekt pizza!

Vilken typ av ost du väljer på din pizza styr både smak och konsistens. Granarolo erbjuder ett brett sortiment av italienska ostar som passar på pizzan, och nu finns också pizzamozzarellan i tre varianter.

Pizzamozzarella är en Mozzarella med mindre vätska för att din pizzabotten ska bli riktigt krispig. Den smakar precis som vanlig Mozzarella och blir sådär härligt krämig och trådig när du gräddar den och är helt perfekt för din napolitanska pizza. Granarolo pizzamozzarella kommer i tre olika varianter: Cubetti som är små kuber, Grattugiata som är riven och hel bit som går att strimla, skiva och riva.

När pizzan är gräddad är det dags att toppa den – här passar Granarolo Burrata, Burratine och Mozzarella utmärkt. Bara riv osten i stora bitar och lägg på. Testa även att klicka på Granarolo Stracchino smaksatt med en gnutta citronzest eller hyvla över generösa skivor av Granarolo Quattrocento för en extra delizioso pizza.

Buone pizzarecept

Under solen med pizzamozzarella Cubetti
Italienska Flamman med het ’nduja och mild Burratine
Calzone Napoletano
Pizzetta med tre olika toppings
Focacciapizza med Mozzarella & kronärtskocka
Grön Pizza Bianca med Mozzarella